Το σύστημα διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να διαχειρίζεται τις απειλές και τις ευκαιρίες. Η αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου επιτρέπει στις εταιρείες του Ομίλου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες εντός ενός προσεκτικά ελεγχόμενου περιβάλλοντος.
Ο Όμιλος χρησιμοποιεί ένα σύνολο μέτρων για τη διαχείριση κινδύνων και την παρακολούθησή τους. Τέτοια μέτρα είναι οι ‘’επιχειρηματικές αρχές’’, που συνιστούν τις αξίες του Ομίλου και περιγράφουν τις προσδοκώμενες συμπεριφορές των στελεχών και εργαζομένων στις εταιρείες του Ομίλου. Μαζί με τον κώδικα δεοντολογίας, αυτές οι αρχές αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του εσωτερικού περιβάλλοντος, στο οποίο διεξάγεται η διαχείριση κινδύνων. Άλλα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου είναι το κυλιόμενο 5ετές επιχειρησιακό πλάνο, ανά τομέα δραστηριότητας, η κατάρτιση προϋπολογισμών και απολογισμών, η υποβολή εκθέσεων και οι εσωτερικοί έλεγχοι. Όλος ο Όμιλος χρησιμοποιεί ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές, που χρησιμεύουν ως βάση για όλες τις οικονομικές και διαχειριστικές εκθέσεις και απολογισμούς δράσεων.
Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνου περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε διάφορα επίπεδα μέσα στον Όμιλο, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο σύνδεσμο http://www.helpe.gr/userfiles/8ea1f0cb-9e62-48e4-b947-a27b00fb14bb/FISCAL%20REPORT-FINAL-SITE.pdf, (σελ. 35-43, 156-158 & 162-164).
Μέρος του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου είναι και η λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία συνεισφέρει στη βελτίωση του περιβάλλοντος Διαχείρισης Κινδύνων, των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου και της Εταιρικής Διακυβέρνησης, με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Ομίλου.
Σημαντικές δράσεις κατά το 2015 ήταν:
- Η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου αναβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση και αναδιοργανώθηκε, με τη δημιουργία μίας νέας Διεύθυνσης, με σκοπό την πληρέστερη ελεγκτική κάλυψη του συνόλου των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη αύξηση της ανθρωποδύναμης των ελεγκτών.
Μετά την αναδιοργάνωση, η Γενική Διεύθυνση απαρτίζεται από τις εξής Διευθύνσεις:
- Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού Εσωτερικού Ελέγχου ΕΛ.ΠΕ
- Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων & Εφοδιασμού ΕΛ.ΠΕ
- Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας
- Διεύθυνση Ειδικών Ελέγχων.
- Καθιερώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η ετήσια διεξαγωγή Αξιολόγησης Κινδύνων σε επίπεδο Ομίλου, με βάση υποστηρικτικό υλικό που ανέπτυξε η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου και απέστειλε σε όλες τις οργανωτικές μονάδες και εταιρείες του Ομίλου. Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι, αφ’ ενός μεν η ανάπτυξη ενιαίας κουλτούρας εντοπισμού, αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων στον Όμιλο, αφ’ ετέρου δε η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στην κατάρτιση του ετήσιου και τριετούς ελεγκτικού πλάνου του Ομίλου, με απώτερο στόχο να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι περιοχές υψηλού κινδύνου.
- Διενεργήθηκαν συνολικά 33 τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι, υπερκαλύπτονταςτο πρόγραμμα ελέγχων του έτους.
Ως προς την κατηγορία των ελέγχων:
- 18 έλεγχοι αφορούσαν οικονομικά & διοικητικά θέματα
- 4 έλεγχοι αφορούσαν θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης
- 10 έλεγχοι αφορούσαν τεχνικά θέματα εγκαταστάσεων
- 1 έλεγχος αφορούσε οικονομικά και τεχνικά θέματα.
- Ειδικά η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων και Εφοδιασμού ΕΛ.ΠΕ. επέκτεινε τους ελέγχους της σε νέες περιοχές, που δεν είχαν ελεγχθεί από την ίδια κατά το παρελθόν, όπως τα Τμήματα Ασφάλειας και Περιβάλλοντος των Διυλιστηρίων. Από τους ελέγχους αυτούς εντοπίστηκαν κάποιες αποκλίσεις κατά την εφαρμογή των διαδικασιών, αλλά και ανάγκη αναθεώρησης συγκεκριμένων υφιστάμενων διαδικασιών και συγγραφής νέων. Επίσης, εντοπίστηκαν ευκαιρίες εξοικονόμησης πόρων, που δεν είχαν αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Συμφωνήθηκαν με τους επικεφαλής των ελεγχθεισών μονάδων κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
- Από έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα διαπιστώθηκε περίπτωση παραβίασης διαδικασίας, η οποία εντοπίστηκε εγκαίρως και αποφεύχθηκαν οικονομικές συνέπειες για την εταιρεία. Εξετάζεται η δέουσα αντιμετώπιση του θέματος, σύμφωνα με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο του Ομίλου.
- Από ελέγχους της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού Εσωτερικού Ελέγχου ΕΛ.ΠΕ. διαπιστώθηκαν 2 περιπτώσεις διαφθοράς (σε Ελλάδα και Κύπρο) και εφαρμόστηκαν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας.